北京大学深圳在职研究生
互联网金融与计算机技术

同等学力英语每日一练:2017年1月5日

发布时间:2017-01-05 ,标签:

My surprise over the past few winters has been the personality transformation my parents go through around mid-December as they change from Dad and Mom into Grandpa and Grandma. Yes,they become grandparents and are completely different from the people I know the other eleven and a half months of the year. 

The first sign of my parents’ change is the delight they take in visiting toy and children’s clothing stores. These two people,who usually dislike anything having to do with shopping malls,become crazy consumers. While they tell me to budget my money and shop wisely,they are buying up every doll and dump truck in sight. And this is only the beginning of the holidays!

When my brother’s children arrive,Grandpa and Grandma come into full form. First they throw out all ideas about a balanced diet for the grandkids. While we were raised in a  house where everyone had to take two bites of corn,beets(甜菜),or liver(foods that appeared quite often on our table despite constant complaining),the grandchildren never have to eat anything that does not appeal to them. Grandma carries chocolate in her pockets to bribe(贿赂)the littlest ones into following her around the house,while Grandpa offers“surprises”of candy and cake to them all day long. Boxes of chocolate-pie disappear while the whole-wheat bread get hard and stale. The kids love all the sweets,and when the sugar raises their energy levels,Grandma and Grandpa can always decide to leave and do a bit more shopping or go to bed while my brother and sister-in-law try to deal with their highly active kids.

Once the grandchildren have arrived,Grandma and Grandpa also seem to forget all of the responsibility lectures I so often hear in my daily life. If Mickey screams at his sister during dinner,he is“developing his own personality”;if Nancy breaks Grandma’s mirror,she is“just a curious child.”But,if I track mud into the house while helping to unload groceries,I become“careless”;if I scold one of the grandkids for tearing pages out of my textbook,I am “impatient”. If Paula talks back to her mother,Grandma and Grandpa smile at her spirit. If I say one word about all of this excessive love,Mom and Dad reappear to have a talk with me about petty jealousies.

41. As regards his parents’ shopping for the grandchildren,the author (  ).

A. feels jealous                                    

B. feels amazed      

C. thinks it unnecessary                            

D. thinks it annoying

42. What happens after the kids have had all the sweets(  )

A. They get highly energetic.                   

B. They quiet down.

C. They want more sweets.                   

D. They go to bed.

43. Which of the following is NOT true of the visiting children? (   )

A. They behave very well.                   

B. They like chocolate very much.

C. They receive toys from their grandparents.   

D. They are having a lot of fun.

44. It can be inferred from the passage that when the author was a child,he (   ).

A. liked the foods he had                       

B. got a lot of pocket money

C. was spoiled by his parents                   

D. was scolded if he misbehaved

45. “Personality transformation”in the author’s parents means that they (   ).

A. have turned into loving parents

B. have become strict parents

C. no longer care for the author

D. used to believe in discipline for children

译文:

我一直很惊奇过去几年中我父母的个性的转变。当时是大约十二月中旬,他们就从父母变成了祖父母。是的,他们成了祖父母,完全不同于十一个半月之前我所熟悉的父母。

我父母发生变化的第一个表现就是他们在逛玩具与儿童服饰店时所表现出来的喜悦。这两个不喜欢任何与购物商场有关的东西的人,却变成了疯狂的消费者。在他们告诉我要预算我的开支、明智购物时,他们自己却买下了所有见到的玩偶和自卸玩具卡车。而且,这还只是假期的开始!

我兄弟的孩子来玩时,爷爷和奶奶就会精神饱满。首先,他们会撇开所有关于孙子饮食平衡的观念。我们成长在这样一个家庭中,我们每个人只能吃一两口玉米、甜菜或是猪肝(尽管我们经常为此发牢骚,但是这些食物经常出现在饭桌上),但是,这些孙子们却从来不必吃那些对他们没有吸引力的东西。奶奶为了让最小的孙子跟着她满屋子跑口袋里装着巧克力。而爷爷则整天用冰糖和蛋糕给孙子们制造“惊喜”。一盒盒的巧克力饼干被吃光了,而纯麦面包却变硬、变质了。孩子们喜欢所有糖果,并且,在糖果增强了孩子们活力时,爷爷和奶奶通常决定出去买更多的东西回来,或是上床休息,而我的兄弟和嫂子就会尽力照料他们高度活跃的孩子。

一旦孙子们来了,爷爷和奶奶也似乎忘记了所有我在日常生活中经常听到的职责训诫。如果米奇在吃饭时对他的妹妹尖叫,他就被认为是在“培养他自己的个性”;如果南希打破了奶奶的镜子,她就被认为“只是一个好奇的孩子”。但是,在我帮忙卸杂货时,如果我把泥土带进屋子,就会被认为“粗心大意”;如果我责怪某个孙子撕了我的课本几页纸,就会被认为“没有耐性”。如果保拉与她妈妈顶嘴,爷爷和奶奶就会对她的勇气报以微笑。如果我对这种溺爱有一点说辞,我的父母就会再次和我谈论我的嫉妒之心。

答案解析

41.【正确答案】B

【解析过程】关于祖父母给他们的孙子买东西,作者的看法是 

A. 感觉嫉妒                             

B. 感觉惊讶

C. 认为是不必要的                       

D. 认为是令人很生气

线索:文章的第1段提到“My surprise over the past few winters has been the personality transformation my parents go through…”表明作者的态度是非常的惊讶,因此B为正确答案。

【考点提示】有些答案设计上是不太符合我们常识的判断,对于这些选项一般是两种情况,大部分是不正确的选项,有些如果涉及科学常识,那么有可能是正确的答案。如这篇文章是一篇社会学的文章,选项A说作者对于祖父母给他们的孙子买东西这件事是感觉嫉妒,很明显是不正确的。

42. 【正确答案】A       

【解析过程】小孩子们吃完糖后会发生什么?

A. 他们会变得很活跃。                   

B. 他们会安静下来。

C. 他们会要更多的糖。                   

D. 他们会上床睡觉。

线索:文章的第3段提到“The kids love all the sweets,and when the sugar raises their energy levels,Grandma and Grandpa can always decide to leave and do a bit more shopping or go to bed while my brother and sister-in-law try to deal with their highly active kids.”表明表明孩子吃完糖后,会变得非常的活跃,所以A为正确选项。混淆选项B和D其实同学们可以体会出,它们说的是一回事情,上床睡觉不就是安静下来吗?

43. 【正确答案】A      

【解析过程】下面那句话对于这些来访的孩子是不正确的?

A. 他们表现得很好。                     

B. 他们非常喜欢巧克力。

C. 他们从祖父母那里收到很多玩具。       

D. 他们非常地快乐。

线索:文章的第3段提到了祖父母们非常的疼爱自己的孙子孙女们,唯独没有提到孩子们的表现很好。所以表明答案A为正确选项。

【考点提示】选项B、C和D说的是一件事情,孩子们都非常的高兴,而选项A和其他3个选项正好是相反的逻辑关系,这样我们比较容易地排除其他3个选项,而选中A。

44. 【正确答案】D      

【解析过程】从文章中可以推论出,当作者是一个小孩的时候,他        。

A. 喜欢他吃的食物                           

B. 拿到许多零花钱

C. 被父母惯坏了                         

D. 如果淘气就会被父母责备

线索:文章的第4段提到“But,if I track mud into the house while helping to unload groceries,I become careless”表明答案D为正确选项。

【考点提示】和上一道试题是一样的,选项之间的逻辑关系是A、B和C表示作者受到了父母的疼爱,D选项和其他选项相反,这样D选项正确率就比较高。

45.【正确答案】D     

【解析过程】作者父母的“个性转变”意味着他们        。

A. 变成了富有爱心的父母                 

B. 成为了严厉的父母

C. 不再照顾作者                         

D. 过去相信对孩子要严格管理

线索:本题涉及整个文章的理解,“个性转变”关键是“转变”这个词,表示作者的父母以前和现在完全不同,通过阅读文章可以清楚地看到作者的父母现在是比较宠爱自己的孙子,作者非常惊讶,以前是完全不一样的,所以答案选择D。

【考点提示】文章的首段和文章的末段经常会包含一些表达作者态度的关键词,比如该题的surprise就是一个,同学们在读文章的时候一定要注意到这一点,抓住作者的态度。

联系我们
报读流程